Området och goda grannar

SWEDISH GRACE A LA 1936

Byggnaden Grev Tureplan var färdig 1936 och byggdes för ”Städernas allmänna brandstodsbolag”. Arkitekt var Gustaf Clason d.y. Fastigheten präglades av den strama 30-tals klassicismen ”Swedish Grace”. Själva platsen var redan då full av aktiviteter och ett nav för kultur och nytänkande företag. Biografen Spegeln, en av Sveriges första biografer, fanns tidigare i huset.

Där Strandvägen slutar, Birger Jarlsgatan börjar, runt Dramaten, Nybrokajen, Stureplan, Riddargatan har det alltid funnits en aura av framtidstro, ända sedan Stockholmsutställningarna 1897 och 1930. Här knyts många världar samman och det är inte konstigt att platsen har en sådan attraktionskraft. Grev Tureplan har höga kulturhistoriska, historiska, konstnärliga och stadsmiljömässiga värden. Stockholms stadsmuseum har grönmärkt fastigheten.

Kvarteret är beläget mellan två rutnätssystem som lades ut redan på 1630-talet och som fortfarande styr kvarterets storlek och form. En plats som ger tydligt uttryck för sammankomster, innovation och utveckling. Något som Grev Tureplan kommer att både hedra och fortsätta med. Hållbarhet, framtidstro och nya idéer för återbruk och långsiktighet är något som byggs in i huset redan från början.

DET SENA 1800-TALETS IDEAL

Kvarteret och den under 1890-talet nyskapade representativa miljön kring Stureplan är ett tydligt uttryck för det sena 1800-talets stadsbyggnadsideal. Ståtliga bostadshus med magnifika lokaler i bottenplanen. Gärna marmor, gärna utsmyckningar. Här fanns spårvagn, påkostade affärsbyggnader och lyxiga hälsobad. Kvarterets ovanligt stora format, djup och hustypologi har trots ändrad användning under tidens gång behållit sina arkitektoniska särdrag.

EN VÄLBESÖKT HANDELSPLATS

Redan under 1800-talet fick platsen som idag kallas Stureplan sin prägel genom det ståtliga kungliga biblioteket i Humlegården och de intilliggande gatorna. Sturegatan fick sitt namn efter riksföreståndarna Sten Sture d.ä och d.y och den korsande Birger Jarlsgatan efter Stockholms grundare. Den framgångsrika detaljhandlaren Karl Magnus Lundberg placerade all sin verksamhet i anslutning till Sturegatan och Stockholms första varuhus öppnade upp. Varuhuset placerades senare vid Kungsträdgården och blev Nordiska Kompaniet, NK. Stureplan blev snabbt en välbesökt handelsplats och är det än idag.

DE BERÖMDA MARMORHALLARNA

1930 beskrevs Ostermans marmorhallar som ”Europas elegantaste och kanske största bilförsäljningshall”. Stora delar av interiören var täckt i grön kolmårdsmarmor och golvet var belagt med marmorplattor i två färger. Mycket av den eleganta interiören finns kvar idag.

STUREBADET

1885 stod Carl Curmans skapelse Sturebadet färdigt och var från start ett hälsopalats. Sturebadet är singulärt för det finns inget annat ställe som liknar detta exklusiva och anrika spa i hjärtat av Stockholm.

 • RESTAURANG
  2.
  Strandvägen 1
  4.
  Berns
  7.
  Richie
  8.
  Konstnärsbaren
  11.
  Prinsen
  13.
  Villa Dagmar
  14.
  Östermalms Saluhall
  15.
  Grodan
  16.
  Sturehof
  18.
  Taverna Brillo
  28.
  Brasserie Astoria
 • HOTEL
  3.
  Hotel Diplomat
  4.
  Berns
  12.
  Story Hotel
 • PARK
  19.
  Humlegården
 • BUTIK
  5.
  Gucci
  6.
  Nathalie Schuterman
  9.
  Prada
  10.
  Celine
  17.
  Sturegallerian
  22.
  Tiffany & Co
  23.
  Chanel
  24.
  Zadig & Voltaire
  25.
  Max Mara
  26.
  Max Mara
  27.
  Mulberry
  21.
  Bottega Veneta
 • KULTUR
  1.
  Dramaten
  20.
  Kungliga Biblioteket
 • T:
  Östermalmstorgs t-bana
  P:
  Parkeringshus
Klicka 2 gånger att zooma